Rwanda

Rwanda

Rwanda, het land van de duizenden heuvels, meren en rivieren, maar ook uitgestrekte savannes. Midden in Afrika, ingeklemd tussen Burundi, Tanzania, Oeganda en Congo. Maar ook het land van de afschuwelijkste genocide in 1994 sinds de Tweede wereldoorlog. In de Republiek Rwanda wonen ruim 11 miljoen inwoners waarvan een half miljoen in de hoofdstad Kigali. In 1994 zijn naar schatting ruim 2 miljoen inwoners gevlucht door politiek en etnisch geweld. Gelukkig is Rwanda na de bloedige burgeroorlog weer uit haar diepe dal gekrabbeld. Vele vluchtelingen zijn teruggekeerd. De situatie in het land is dan ook in tijden niet zo goed geweest. Rwanda biedt de reiziger veel moois.

 

Bezienswaardigheden zijn de nationale parken van Akagera, Birunga, Nyungwe Forest, de berggorilla’s in Parc National des Volcans, het graf van Diane Fossey, de nationale monumenten voor slachtoffers van de genocide bij Gisozi en in Nyamata en Ntarama, het Nationale Museum van Rwanda in Butare en de Twa pygmeeën. Maar ook de watervallen Les Chutes de Ndaba.

 

Het in het noorden gelegen Parc National des Volcans, ook bekend als: Virunga Park, is vernoemd naar een zestal met regenwouden begroeide vulkanen en is het leefgebied van de berggorilla’s. De zilverzwarte berggorilla’s zijn waarschijnlijk wel de reden om naar Rwanda af te reizen. In Afrika zijn twee berggorillareservaten. Een in Oeganda en een in Rwanda. In Rwanda leven de mensapen vooral op en rond de vulkaan Sabyinyo. De berggorilla’s, soms drie keer zo groot als een volwassen mens, worden helaas met uitsterven bedreigd. Er leven nu nog maar zo’n 674 exemplaren wereldwijd. Nadat de Amerikaanse biologe Diane Fossey wereldwijd de aandacht wist te vestigen op berggorilla’s, ging het jaar na jaar beter met de populatie. Zij heeft hier 18 jaar geleefd, tot dat zij vermoord werd. Met de genocide, in 1994, in Rwanda kwam abrupt een einde aan de groeiende populatie. Door de genocide vluchtten honderdduizenden richting de grens met buurland Congo. En dus ook naar het leefgebied van de gorilla’s.
Een bezoek aan de gorilla’s is dan ook aan strikte regels gebonden. Zij mogen niet lijden onder het bezoek. In Rwanda zijn momenteel vier groepen gorilla’s te bezoeken. Per groep worden dagelijks acht bezoekers toegelaten (32 personen in totaal per dag). Om de gorilla’s te bezoeken is een Gorilla Permit nodig. De permit kost circa US$750,00 per persoon. Het entreegeld wordt gebruikt om de gorilla’s in het park te beschermen en bewaken.
Langs de grens met Tanzania ligt het Akagera Nationaal Park, vernoemd naar de rivier Akagera, die zich door het park kronkelt. Volgens de Rwandezen de oorsprong van de Nijl. Hier leven olifanten, zebra’s en impala’s, maar ook leeuwen, luipaarden en hyena’s. In de meren en rivieren leven grote groepen nijlpaarden en krokodillen. Het Kivumeer ligt in het westen van Rwanda op de grens met de Congo. Het prachtige meer met de vele schiereilandjes leent zich uitstekend om te zwemmen, zonnen en genieten van het uitzicht. Het Nyungwe Nationaal Park, gelegen in het zuidwesten, is een prachtige tropische bergregenwoud waar meer dan 100 soorten orchideeën voorkomen. Hier leven ook verschillende apensoorten en meer dan 275 soorten vogels. Het park is gemakkelijk toegankelijk en er zijn vele goed onderhouden wandelpaden.

 

Kigali ligt in het centrum van het land. Het is een kleine, maar mooie stad. De sporen van de burgeroorlog zijn nog wel zichtbaar. Iets ten zuiden van de stad ligt het genocide monument bij Nyamata en Ntarama. In Butare is het nationale museum.
De reizen zijn voorbeeldreizen. Ziet u iets wat u aanspreekt, neem dan contact met ons op zodat wij uw wensen kunnen bespreken en samen voor u de perfecte reis op maat kunnen maken.

 

Algemene informatie Rwanda

Hoofdstad

Kigali

 

Beste reistijd

februari t/m april en november t/m januari.

 

Vluchtduur

10.30 uur

 

Taal

Kinyarwanda, Frans en Engels

 

Tijdsverschil

één uur later in de wintertijd.

 

Internationale luchthavens

Kigali en Cyangugu

 

Eten en drinken

De keuken van Rwanda bestaat vooral uit aardappels, cassave, mais en bananen. De bekende gerechten in Rwanda zijn Tilapia, baars uit de Nijl en Isombe, dit zijn groene bladeren van de cassave plant welke worden fijngestampt en gegeten met gedroogde vis.


Momenteel werkt het Angeli Travel team hard aan een vernieuwde website. Hierdoor staat er op deze website tijdelijk alleen informatie over de bestemmingen die Angeli Travel aanbiedt en staan er geen voorbeeldreizen op. Mocht u geïnteresseerd zijn in een bestemming en u zou daar graag voorbeeldreizen van willen zien, vul dan hieronder het formulier in en dan neemt het Angeli Travel team spoedig contact met u op.


Aanvraag reisprogramma:

van tot