Koningssteden, Sahara en kust

Koningssteden, Sahara en kust

14 daagse reis

Koningssteden, Sahara en kust
Een 14 daagse rondreis met alle vier de koningssteden, de Sahara woestijn en de kust. Een complete rondreis door Marokko.

Hoogtepunten van deze reis

De Koningssteden, het Hoge Atlasgebergte, de Ziz vallei, de Sahara woestijn, de Todra-kloof en de Dades vallei, het imposante burchtstadje kasbah Aït ben Haddou.
Het plaatsje Tazenakht, bekend om de geknoopte tapijten, Taroudant, de bakermat van de Saadische dynastie en de kustplaats Essaouira .

Beknopte route:

Dag 1: Marrakech
Dag 2: Marrakech
Dag 3: Casablance – Rabat
Dag 4: Chellah – Méknés
Dag 5: Volubilis – Moulay Idriss – Fez
Dag 6: Fez
Dag 7: Midelt
Dag 8: Merzouga
Dag 9: Gorges Dadés
Dag 10: Ouarzazate
Dag 11: Taroudant
Dag 12: Essaouira
Dag 13: Essaouira
Dag 14: Marrakech uitvliegen

Vervoersmogelijkheden :
Wagen met chauffeur
(selfdrive op aanvraag)

Verleningsmogelijkheden:
Naar andere schitterende delen van Marokko

Dag 1: Marrakech
Bij aankomst in Marrakech een transfer naar de accommodatie gelegen in de oude stad. Na het inchecken kan er optioneel nog een wandeling gemaakt worden door het fascinerende oude deel van de stad met een bezoek aan het bekende Djemaa El Fna plein waar in de avond een bijna magische sfeer heerst.
Overnachting op basis van logies en ontbijt.

Dag 2: Marrakech
Na het ontbijt een excursie naar de Saadische tomben, het Bahia Paleis en het Musée de Marrakech en gaat de tocht langs de Koutoubia moskee. Daarna wandelend door de oude Medina (bazaar) naar het restaurant waar de lunch genuttigd wordt (voor eigen rekening). Na de lunch kan op eigen gelegenheid het Djemaa el Fna plein nogmaals bezocht worden maar ook andere bezienswaardigheden zoals de leerlooierij
Vrije avond om op eigen gelegenheid de stad nog meer te verkennen of genieten van de faciliteiten van het hotel.
Overnachting op basis van logies en ontbijt.

Dag 3: Casablanca – Rabat
Vertrek naar de stad Casablanca voor een bezoek aan de Hassan II moskee, één van de grootste en de meest bijzondere moskeeën ter wereld. Na deze bezichtiging en een stadrondrit door Casablanca vertrek naar de stad Rabat. Vrije middag en avond om op eigen gelegenheid de oude stad van Rabat te verkennen. Interessant om te bezoeken is de Kashba van de Oudaya’s en de Wol & Slavenmarkt.
Overnachting op basis van logies en ontbijt.

Dag 4: Chellah – Méknés
Via de necropolis Chellah naar Méknés met een stadswandeling door deze bijzondere en enigszins verstilde, oude stad. Eens was het de hoofdstad van het rijk van sultan Moulay Ismaïl. Deze sultan onderhield betrekkingen met de Zonnekoning in Frankrijk en hij probeerde van Méknés een tweede Versailles te maken. Daar is nu weinig van over. Moulay Ismaïl zwaaide 55 jaar lang (1672 – 1727) de scepter op bekwame maar zeer meedogenloze wijze.
Overnachting op basis van logies en ontbijt.

Dag 5: Volubilis – Moulay Idriss – Fez
Na het ontbijt vertrek via de 2000 jaar oude stad Volubilis en de plaats Moulay Idriss naar de koningsstad Fez, het culturele hoogtepunt van de reis. Volubilis was een Romeinse nederzetting. In 1997 is Volubilis toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. De ruïnes van Volubilis zijn in goede staat en heeft zo’n 30 mozaïeken van hoge kwaliteit. Dichtbij Volubilis ligt het stadje Moulay Idriss.
De eerste kennismaking met Fez is vanaf de hoger gelegen Tomben van de Mariniden met een mooi uitzicht over de stad.
Overnachting op basis van logies en ontbijt.

Dag 6: Fez
Na het ontbijt een stadswandeling door Fez met zijn prachtige bezienswaardigheden. In de middag kan Fez op eigen gelegenheid nog verder ontdekt worden met een bezoek aan o.a. het Nejjarineplein, de karavanserai Fondouk en aan de leerlooierij Chouaras.
Overnachting op basis van logies en ontbijt.

Dag 7: Midelt
Vandaag een tocht door de pijnboombossen van het Midden-Atlas gebergte en langs diverse berberdorpjes. Het is een mooie gelegenheid om een wandeling te maken door het schitterend cederbos (Imichlifen) van Azrou. Hier komen ook de Makkok aapjes voor. De reis gaat verder naar Midelt.
Overnachting op basis logies en ontbijt

Dag 8: Merzouga
De reis gaat via het Hoge Atlasgebergte door de indrukwekkende kloof van de Ziz vallei met steile, hoog oprijzende wanden. De Ziz rivier leidt naar het woestijngebied van de Sahara. Langs de rivier pronken laurierstruiken. De palmbomen gaan vaak gebukt onder trossen van gele dadels, daarnaast worden graan, groenten, klaver en henna verbouwd. Vervolgens naar het plaatsje Merzouga naar de accommodatie gelegen aan de voet van de zandduinen. Wandelingen kunnen hier volop gemaakt worden of optioneel een tocht op een kameel.
Overnachting op basis van logies en ontbijt.

Dag 9: Gorges Dadés
Vroeg in de morgen genieten van de schitterende zonsopgang. Na het ontbijt vertrek naar de Tinghir oases met zijn prachtige Todra-kloof. Hier reiken de steile rotswanden tot 300 meter. De Todra is zeer populair bij sportieve toeristen. Vervolgens naar de Dadés voor een wandeling door een overweldigende en ongerepte natuur.
Overnachting op basis van logies en ontbijt.

Dag 10: Ouarzazate
Via de vallei van Dades naar El-Kelaa M’Gouna, waar in het seizoen, duizenden rozen bloeien. De route gaat langs prachtig gebouwde kasbahs (woningen) en door palmbossen naar Ouarzazate, een voormalige garnizoensstad van het Franse vreemdelingenlegioen.
In deze stad een bezoek aan de historische kasbah van Taouirt wat een goed beeld geeft van de rijkdom van de voormalige bewoners. Niet ver van de stad ligt de imposante kasbah Aït ben Haddou, het mooiste burchtstadje van het land met een schilderachtig centrum dat door UNESCO tot werelderfgoed is benoemd. Ait Benhadou heeft vaak als filmlocatie gefungeerd, zoals in ‘Lawrence of Arabia’ en ‘Sodom en Gomorrah’.
Overnachting op basis van logies en ontbijt.

Dag 11: Taroudant
Vertrek naar Tazenakht, bekend om de geknoopte tapijten met typische kleurencombinaties van geel, oranje en zwart. Langs de zuidkant van de Hoge Atlas vervolgens naar Taroudant, de oude hoofdstad en de bakermat van de Saadische dynastie. De imposante okerkleurige stadsmuur is een prachtig plaatje. Vrije middag en avond om op eigen gelegenheid Taroundant verkennen.
Overnachting op basis van logies en ontbijt.

Dag 12: Essaouira
Via een wisselvallig landschap en mooie natuur naar het kustplaatsje Essaouira. Essaouira ligt aan de fraaie Atlantische Zuidkust, en is een bijzonder charmant kustplaatsje met een pittoreske vissershaven en een ommuurde historische binnenstad. Heerlijk om zelf door dit stadje te wandelen. Binnen de stadsmuren zijn kleurrijke bazaars, schilderachtige straatjes en mooie pleinen te vinden met gezellige terrassen. In de Souk zijn interessante winkeltjes met souvenirs en in de haven overheerlijke visrestaurants waar vers gevangen vis op grote roosters gegrild worden.
Overnachting op basis van logies en ontbijt.

Dag 13: Essaouira
Vrije dag om te genieten van het gezellig plaatsje Essaouira en de zee. Op een paar honderd meter afstand van de stad ligt het brede strand waar wandelingen gemaakt kunnen worden. Ook relaxen of zwemmen in de zee is mogelijk. Optioneel kunnen ook kameeltochten ondernomen worden. Essaouira is de thuishaven van een groep schilders bekend als “vrije kunstenaars”. De stijl van iedere schilder is uniek.
Overnachting op basis van logies en ontbijt.

Dag 14: Marrakech
Vrije laatste ochtend in Essaouira, vervolgens transfer naar het vliegveld van Marrakech.

 

 

Prijs:

€ 1295,00 per persoon

 

Inbegrepen :

 • Transfer van/naar vliegveld
 • Vervoer in busje, 4×4 – of personen wagen
 • Bij 2-3 personen Engelssprekende chauffeur en in de steden Engelsprekende gidsen
 • Vanaf 4 personen een Engelsprekende gids tijdens gehele reis
 • Overnachtingen in 3-4 sterren accommodaties op basis van logies en ontbijt

Niet inbegrepen:

 • Internationale retour vlucht en luchthavenbelasting,
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Vaccinatiekosten
 • Kameelreis in Merzouga ( ongeveer € 15,00 per persoon)
 • Optionele activiteiten
 • Entree gelden musea etc ( prijs ongeveer € 2,00 per persoon per entree)
 • Fooien, persoonlijke uitgaven, drankjes en niet genoemde maaltijden
 • € 20,00 per persoon boekingskosten
 • € 2,50 calamiteitenfonds per boeking

Prijs onder voorbehoudt van tussentijdse aanpassingen